I HARMONI MED NATUREN
Weingut Johanninger
WEINGUT JOHANNINGER grundades 1994 av familjerna Haas och Schufried. Före etableringen fanns en långvarig vänskap mellan Markus Haas och Dieter Schufried. Sedan dess har de förenat sina engagemang för vin, njutning och livsfilosofi.
Rheinhessen och Nahe
Jordmånen i vingårdarna i Rheinhessen består huvudsakligen av ”terrassgrus”, som härstammar från kustområdena i det förhistoriska havet. Där producerar man på ett tiotal hektar klassisk Riesling, Silvaner och Müller-Thurgau, som är typiska druvsorter för Rheinhessen. På själva sluttningen, som öppnar sig mot söder, odlar de Sauvignon Blanc och de röda sorterna Pinot Noir och St. Laurent, samt Cabernet Sauvignon och Merlot.
Johanninger odlar också vin på ett tiotal hektar mark på nedre Nahe. De kalkstensrika lerjordar som finns här är perfekta för att odla mångfacetterade druvor av Bourgogne-typ som Pinot Gris, Pinot Blanc samt Pinot Noir och Pinot Madeleine (Frühburgunder). Uttrycksfull Chardonnay och fruktig Scheurebe rundar av urvalet av druvsorter. Johanninger är särskilt stolta över sina 50 år gamla vingårdar, som producerar uttrycksfulla viner i Bourgogne-stil.
MOUSSERANDE VIN OCH BRANDY BRANDIES
På Johanninger finns även ett litet vineri för mousserande viner med lång jästlagring, som produceras genom flaskjäsning, samt deras destilleri för högkvalitativ konjak.
JOHANNINGER Riesling Stein 2020
Ljus halmgul färg. En klarhet som smakar aprikos, Amalfi-citron, limeskal, mango och även lite havssalt. En saftig Riesling som har ett djup i frukten. Denna Riesling är lätt som en fjäder och frukten är energisk. Syran är mogen och fräsch och mineraliteten perfekt. Fin lång finish – ett glas är aldrig nog!
Viner från Weingut Johanninger
I harmoni med naturen
Weingut Johanninger är ekocertifierat, och alla viner är dessutom veganska. De använder inga kemikalier samt endast organisk kompost för att förbättra jorden. Lämpliga åtgärder i vingårdarna hjälper till att hålla druvorna friska. De fullt mogna druvorna behandlas med särskild omsorg under och efter skörd. I de genomgående svala välvda källarna vinifieras vinerna med största omsorg, nästan uteslutande torra, och buteljeras först efter en lång mognadsperiod.
Njutning är Johanningers största motivation – de lever vin!

